tisdag 27 januari 2015

Strunta i alla regler...

...sa våran lärare när vi hade vår första workshop för den här terminen. Givetvis menade inte han att vi skulle vara hänsynslös eller liknande, utan han menade att vi skulle strunta i alla regler när det gäller bild. Bild var nämligen rubriken för dagens program och vi skulle få skapa vad vi ville.
Läraren hade förberett ett kompendium på hur dagen skulle se ut. Han hade skrivit upp steg för steg hur vi skulle arbeta. Trots att han hade lagt upp dagen, fick vi ändå välja om vi ville följa hans plan, eller om vi ville hitta på själva hur vi skulle lägga upp arbetet. Vi fick helt enkelt styra själva.
Tanken var att vi skulle förminska en konkret bild till en abstrakt bild, för att sedan förstora upp den lilla bilden igen. Detta skulle vi göra med hjälp av olika tekniker. Jag valde att följa lärarens kompendium till en viss del. Jag valde att förstora bilden en gång och med hjälp av olika tekniker. Först rev jag papper och klistrade på, sedan använde jag mig av tyg för att återskapa den lilla bilden. Jag använde även silkespapper och glitter för att skapa lite struktur i bilden.

 Den lilla abstrakta bilden
 Min förstorade version av den lilla bilden

Under tiden som jag arbetade med min förstoring tänkte jag på hur detta skulle passa att arbeta med i en barn grupp på en förskola. Jag hade hela tiden matematik i huvudet och det kändes som att allt jag gjorde var matematik. Trots att jag satt och pysslade och skapade något fint, gick tankarna åt att det jag gör just nu går att koppla till matematik. Björklund (2012, ss. 16-107) beskriver att barn ofta sorterar i olika färgkombinationer och att det är matematik för dem, vilket det helt klart är. På bilden ovan kan vi se att ja också hade sorterat knapparna i olika färgkombinationer, både lika färger och färger som liknade varandra. 
Den här workshopen var väldigt givande när det gäller att koppla ihop olika moment. I tidigare inlägg, frågade jag mig själv, Hur kan bild och matematik gå hand i hand? Och gör de det?
Jag kan svara att de båda momenten går hand i hand väldigt uppenbart enligt mig nu efter att ha arbetat med det. Det går hand i hand därför att de kompletterar varandra. När jag skulle förminska bilden använde jag mig av matematik, när jag sedan skulle förstora bilden använde jag mig av matematik. För att sedan kunna para ihop färger och material till ett mönster. Att bilda mönster tillhör både bild och matematik. Mönster går att hitta i allt vi ser dagligen, via bild får vi matematiska mönster som ger oss en förståelse för hur de hänger ihop. 
Vi fick också prova på att skapa olika mönster genom att kopiera upp den förstorade bilden tolv gånger och sedan lägga ihop bilderna så att de bildade ett nytt mönster. 

    Mitt mönster av den förstorade bilden







Referenser:
  • Björklund, Camilla (2012). Bland bollar och klossar matematik för de yngsta i förskolan. Johanneshov: TPB




Välkommen till min blogg!

Hej!
Jag heter Fanny och jag studerar till förskollärare, just nu är jag i början av min sjätte termin.

Min blogg är en plats som kommer att förklara, genom bilder och ord hur didaktiska, estetiska lärprocesser fungerar tillsammans med barns meningsskapande i språk, kommunikation och matematik.
Via olika moment kommer jag att försöka guida dig som läsare hur en barngrupp skulle kunna ta sig igenom olika aktiviteter. De olika momenten kommer bland annat att bestå av VFU (verksamhetsförlagd utbildning), workshopar och studiebesök (museum). Musik, drama, bild och textilslöjd kommer vara den "röda tråden" genom hela bloggen. Det är med hjälp av dessa begrepp som jag kommer att kunna förklara hur olika moment kan hänga ihop. Exempel: Hur kan bild och matematik gå hand i hand? Och gör de det? 

Namnet på bloggen kommer från att jag älskar att pyssla. Med pyssel menar jag att jag själv får skapa vad jag vill med vad jag vill. Det är precis det som estetiska lärprocesser innebär, du kan skapa vad du vill med vad du vill. Begreppen musik, drama, bild och textilslöjd kommer att följa med hela yrkeslivet som förskollärare, vilket jag anser är väldigt roligt. På min fritid pysslar jag så ofta jag får tid. Därför blir det extra kul att arbeta och skapa nya pyssel tillsammans med barnen. 

Det roliga med pyssel är att både språket och matematiken tränas ständigt utan att vi tänker på det. Under tiden samtalar vi om hur vi gör, vad vi gör samt varför det blir som det blir. Detta är både matematiska termer, men även språkförlagda fraser. 
Jag vill kunna bevara begreppet pyssel, men samtidigt få in hur olika kunskaper kan hjälpa varandra att utvecklas mer.

Jag hoppas att ni vill följa med mig under min näst sista termin som student och att ni kanske får några tips på roliga och spännande aktiviteter.