Bild 1 visar när vi klippte ner tidningspapper till små bitar ner i en stor balja som vi fyllde med vatten. Det spelar ingen roll om vattnet är varmt eller kallt, men det kan kännas skönare att arbeta om vattnet är lite ljummet. När vi hade klippt till tidningspappret blandade vi runt med händerna så att alla bitar blev täckta av vattnet.
När vi hade gjort färdigt steg 1 använde vi oss av en stavmixer (Bild 2) för att pappersbitarna skulle bli mer som en massa, det är nu man kan se att tidningspappret mer och mer blir till en massa. En stavmixer är bra att ha just för att det ska bli så små bitar som möjligt. Risken är att pappret blir väldigt kraftigt om man endast klipper pappersbitarna. Vill man ha färgat papper är det bra att lägga i det redan nu då färgen blandas väldigt fint in i pappersmassan. Vi fick hjälpa till att blanda med händerna även här, just för att få jämn fördelning på massan.
Till sist har vi bild 3 som visar hur själva formen och tjockleken på pappret blir till. Man använder en ram som består av ett nät med små, små hål och en träram för att fångar upp pappersmassan. Tippa gärna på ramen så att allt vatten rinner av. Jag pressade även lite försiktigt med handen för att få ut så mycket vatten som möjligt. Sedan lägger man över pappret på en filtduk för att torka, har man ingen filtduk går det lika bra med ett torrt tidningspapper.
När hela proceduren är klar är det bara att vänta och vänta och vänta tills det är torrt. Längden på torktiden beror på hur tjockt papper man gör, men också på om man lyckades att pressa ut så mycket vatten som möjligt.
Tada, färdigt papper!
Efter lunchen var det dags att byta från papper till lera. Då skulle vi arbeta med olika leror på olika vis. Det var bland annat keramiklera, play doh lera och så vidare. Även här kommer jag beskriva utifrån bilder vad vi gjorde.
Det som hände först var att vi fick på på keramikleran som läraren hade lagt ut på golvet. Det var tre olika sorter, en hård, en mjukare och en väldigt mjuk lera. Känslan av att gå på dessa var väldigt speciellt och skönt på samma gång. Den hårda leran var som att gå något nästan så hårt som sten. Men den som var allra roligast att gå på var den som var jättemjuk, mina fötter sjönk ner i leran och kändes nästan som att jag vandrade på moln.
Efter vandringen på keramikleran skulle vi börja skapa olika saker av leran. Läraren berättade vad vi skulle skapa. Han kunde till exempel säga att vi skulle ta en klump med lera och skapa något långt, kort, runt och så vidare. Trots att han sa exakt vad vi skulle skapa blev det väldigt olika skapelser. När vi hade skapat färdigt skulle vi lägga ihop alla lerklumpar till ett torn, vilket bild 2 visar.
Bild 3 visar att vi skulle blanda lera så vi fick fram olika nyanser av röd, gul grön och blå, så att det bildade färgcirkeln.
Medan vi skapade med lera upptäckte jag att leran var väldigt mjuk och skön att bara sitta och krama i och kanske forma något för att sedan krama sönder den i handen. Under tiden kom jag att tänka på vad en annan lärare vid namn Douglas Flobrant [1] talar mycket om, nämligen taktil beröring. Han talar inte om lera utan om bollar av olika slag, men jag kunde ändå koppla ihop dessa två. Barn som har något behov av att sitta stilla eller lugna ner sig, kan lera hjälpa mer än vad man tror. Jag själv blev väldigt lugn av att krama leran och jag är nästan säker på att barn också kan hitta sitt inre lugn med hjälp av en liten lerklump. Det är något jag kommer prova på när jag kommer ut på min VFU.
Både att tillverka eget papper och arbeta med lera är två aktiviteter som barn skulle gilla väldigt mycket. Just papperstillverkning kan gå till på många lika vis och jag tror att man får anpassa det till hur barngruppen ser ut, men även vilken ålder barnen är i. Leran är något som finns på varje förskola, men att presentera den som en taktil beröring tror jag inte att många förskolor använder det som.
Under workshopen fick jag mängder av idéer till mitt didaktiska material som jag skall tillverka under min VFU, men det kommer jag berätta mycket mer om i ett inlägg längre fram.
Referenser:
[1] Douglas Flobrant. Föreläsning - Barns olikheter, Högskolan i Borås, den 2 december 2014.